SSD vs HDD – Cum să alegi corect tipul de unitate de stocare de care ai nevoie

unitate de stocare

În prezent, unitățile de stocare din PC sunt formate din două categorii: bătrânul, dar mereu reinventatul și actualul HDD (hard disk drive) inventat de către IBM în anul 1954 și relativ noul SSD (Solid State Drive).
Cele două tipuri de stocare beneficiază de tehnologii total diferite, pe primul stocarea realizându-se pe pe suport mecanic, pe niște platane (discuri) acționate de un motoraș electric, în timp ce pe SSD-uri stocarea se realizează pe suport electronic, pe chip-uri de memorie NAND Flash.
Diferentele nu se opresc aici, datorită faptului că nu dispun de părți mecanice, SSD-urile au o serie de avantaje in fața HDD-urilor, precum: rezistență sporită la șocuri, greutate semnificativ redusă, viteză de răspuns mult mai mare față de HDD.
Durata de viață a SSD-urilor este mai mare decât cea a HDD-urilor, deoarece nu au părți mecanice care se pot defecta, însă în schimb fiecare chip de memorie flash suportă un număr limitat de cicluri de scriere, însă per total SSD-urile vor rezista mai mult decât HDD-urile.
Pentru că stocarea pe SSD se face pe chip-uri de memorie flash, acționate de un procesor, vitezele de transfer a datelor sunt cuprinse între 100 – 600 mb/s, prin urmare SSD-ul este alegerea ideală dacă ai nevoie de rapiditate în accesarea datelor, reducerea foarte mare a timpilor de boot ale PC-ului/laptop-ului, ori reducerea foarte mare a timpilor de deschidere a aplicațiilor.
De altfel, pe SSD este indicat să se instaleze sistemul de operare și aplicațiile uzuale, nefiind indicat pentru stocare date, pentru acest lucru rămânând valabilă opțiunea unui HDD.
De menționat este faptul că un SSD are un cost destul de ridicat per GB, față de un HDD clasic, capacitatea SSD-urilor fiind mult mai mica față de cea a HDD-urilor (32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB, 512 GB etc), însă arhisuficientă pentru a suporta un sistem de operare și aplicații instalate. Deși lansate de câțiva ani, SSD-urile au încă prețuri destul de ridicate: spre exemplu, un SSD de 240GB produs de către INTEL se vinde astăzi la eMAG la un preț de 445.45 lei (aflat la ofertă).
Un alt avantaj major al SSD-urilor este acela de a nu produce niciun zgomot, ori vibrații, prin urmare carcasa nu va mai recepționa vibrații din partea SSD-ului, așa cum se întâmplă în cazul HDD-urilor, care fac ca intreg ansamblul să vibreze.
Prin urmare, dacă dorești să-ți îmbunătățești timpii de răspuns ai sistemului tău și dispui de bugetul necesar, SSD-ul constituie soluția optimă pentru instalarea sistemului de operare și rularea aplicațiilor, iar hard disk-ul existent în prezent îl poți transforma fără probleme doar în unitate de stocare.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *