Protejarea împotriva atacurilor informatice


Acum 2 zile, pe 12 mai 2017, a avut loc un atac informatic amplu asupra a 99 de țări, printre care și România. Într-un clasament al celor mai afectate țări, România ocupă poziția 9. Vizate au fost instituții guvernamentale, multinaționale, cât și useri obișnuiți.
Virusul se răspândea printr-un email pe care victima îl primea de la o persoană “cunoscută”, prin deschiderea unui atașament conținut în mail. Acesta criptează toate datele din respectivul computer, astfel încât devin inaccesabile. Pentru deblocarea datelor atacatorii au solicitat victimelor sume cuprinse între $300 – $600.
Un lucru foarte important de menționat este faptul că odată infectat un computer care se află în rețea, rețeaua în sine devine infectată, virusând toate computerele aflate în acea rețea. Astfel, foarte multe firme și instituții ale căror sisteme au fost compromise au decis ca imediat după atac să le dea liber angajaților, astfel încât sistemele lor de lucru să rămână închise pentru ca virusul să nu se propage și să afecteze întregul sistem informatic al companiei.
Instituțiile publice sunt vulnerabile în fața unor astfel de atacuri deoarece utilizează sisteme outdated, vechi sau după caz, foarte vechi, împreună cu sisteme de operare învechite și neactualizate, pentru care nu se mai oferă suport. O cauză a acestui lucru este reprezentată de procesul greoi prin care se efectuează achizițiile, în special în instituțiile publice.
Pentru o bună protejare împotriva unor astfel de atacuri, eMediaLab încurajează utilizatorii, în special pe cei cu sisteme Windows, care au fost vizați de atacul menționat mai sus, să:
– Nu utilizeze versiuni ale sistemelor de operare pentru care nu se mai oferă suport tehnic de la producător
– Actualizeze la ultima versiune disponibilă de sistem de operare toate device-urile
– Să efectueze toate actualizările de securitate sugerate
– Să utilizeze soluții de antivirus, de preferat versiuni paid care permit actualizarea definițiilor de viruși și păstrarea integrității sistemelor
– Să efectueze plăți bancare electronice doar prin interfața web pusă la dispoziție de producătorul de antivirus, dacă aceasta există (se lansează automat atunci când antivirusul detectează prezența utilizatorului pe site-uri de bănci, sau site-uri cu sisteme de plăți online)
– Să actualizeze antivirusul când sunt disponibile update-uri
– Pentru un double-check, să păstreze o copie a datelor importante pe un hard disk extern, pe care să se efectueze un back-up periodic. Este de preferat să nu țineți conectat hard disk-ul extern la PC în permanență, ci să-l conectați doar atunci când intenționați să efectuați un back-up.
– Efectueze un back-up ale fișierelor importante în soluții cloud
eMediaLab oferă clienților prin toate pachetele de mentenanță disponibile soluții antivirus de top.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *