Importanța procesului de branding într-o companie

În era în care ne aflăm apar pe piață din ce în ce mai multe companii, astfel mediul de business devenind din ce în ce mai competitiv.

Printre puținele lucruri care diferențiază companiile în ochii consumatorului atunci când vine vorba despre achiziționarea unui produs ori a unui serviciu sunt probabil politica tarifară și branding-ul respectivei companii.

Astfel, decizia de cumpărare a consumatorului va fi una emoțională, acesta va alege întotdeauna un brand cu care se identifică și pe care-l percepe puternic, care-i oferă o întreagă experiență, nu doar un simplu proces de cumpărare. Pentru acest lucru este nevoie de construirea în timp a percepției consumatorului față de brand-ul tău, construirea încrederii care mai târziu îl va determina să te aleagă.

Un proces complex de branding pornește întotdeauna de la obiectul tău de activitate și de la poziționarea ta pe piață. Deoarece îți dorești ca la finalul procesului de branding să beneficiezi de un brand puternic și îți dorești ca clientului să-i rămână întipărit în memorie brand-ul tău și să revină la tine, ai nevoie să știi încă de la început cum te poziționezi pe piață și cum ești perceput de consumatori. O agenție specializată în astfel de procese ample de branding va identifica cu ușurință aceste lucruri pentru tine și te va consilia în alegerea brand-ului bine definit.

Studierea competiției din domeniul tău de activitate este un punct cheie în orice business. Acest lucru trebuie efectuat constant, nu doar la începutul business-ului tău, atunci când îți definești brand-ul și vrei să observi cum se poziționează concurența. Nu încerca niciodată să copiezi branding-ul/mesajele altei companii, fiecare companie este diferită și se adresează unui public diferit, chiar dacă au probabil același obiect de activitate.

Un logo nu este un brand.

Un logo ales la întâmplare, ori unul cumpărat cu 5$ de pe diverse site-uri cu siguranță nu-ți vor oferi avantaje față de competitorii tăi, riscul business-ului tău fiind acela de a rămâne obscur, de a nu identifica corect poziționarea față de competiție, de a nu comunica exact mesajul pe care vrei să-l transmiți. Nu alege un logo întâmplător pentru business-ul tău, este un lucru devastator. O agenție specializată, după auditul despre care vorbeam mai sus, trebuie să-ți ofere câteva variante de nume clare, scurte, convingătoare, care să fie competitive în sectorul tău de activitate. Trebuie să fii mereu conștient de faptul că întotdeauna brand-ul va fi cel care îți va diferenția produsele ori serviciile tale de către competiție. Apoi, în procesul de construire a brand-ului trebuie identificat un logo expresiv, ușor de memorat, care să interacționeze cât mai bine cu consumatorul. Brand-ul va fi apoi cel care va da viu grai identității corporative a business-ului tău: business cards, semnaturi email, broșuri, flyere, roll-ups, foi cu antet, bannere și va fi elementul de la care vor începe toate viitoarele tale campanii de promovare a business-ului.

Percepție.

Atunci când cineva se gândește la brand-ul tău îți asociază business-ul cu întreaga experiență avută în înteracțiunile anterioare. Chiar dacă business-ul tău se află la început de drum, trebuie să privești brand-ul ca pe un asset al afacerii tale și să te gândești cum poate influența brand-ul business-ul tău pe termen lung. Astfel, clienții pe care îi vei avea vor fi atenți la toate detaliile oferite în procesul de cumpărare (consumer experience) și în mare parte îți vei da seama cum vei fi perceput de acum înainte în fața clienților. Poți considera brand-ul drept cartea ta de vizită, modul în care ești perceput de client, modul în care clientul se identifică sau nu cu afacerea ta. Oamenii tind să apeleze la serviciile/produsele companiilor pe care le cunosc, astfel, un brand puternic te va ajuta să te poziționezi cu mai multă ușurință pe piață, iar brand-ul tău va acorda încredere consumatorului și astfel îl va motiva să achiziționeze produsul/serviciul pe care îl oferi. De asemenea, un brand puternic te va ajuta să primești recenzii bune, deoarece oamenii adoră să împărtășească cu alți oameni impresii despre brand-urile cu care interacționează.

Rebranding.

Niciodată nu este prea târziu pentru compania ta să benefieze de un refresh în fața consumatorilor. O agenție specializată te va ajuta urmând informațiile de mai sus să beneficiezi de o campanie de branding efectuată corect.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *