Dronele de pasageri în concepția Airbus

airbus drone

Un vehicul futurist care este compus dinr-o platformă de rulare clasică și o cabină care se poate detașa pentru a zbura pe deasupra ambuteiajelor poate părea o idee trăznită. Totuși, producătorul de aeronave Airbus și casa de design Italdesign sunt gata de a prezenta minunea. Cel puțin asta susțijn zvonurile despre surpriza expoziției auto de la Geneva.
Dacă zilele trecute făceam referire la conceptul dezvoltat de Ehang, modelul Ehang 184, aflat în prezent în teste în Dubai, de data aceasta Airbus ne surprinde plăcut cu modelul său hibrid de autovehicul convertibil în dronă, respectiv hoverboard, modelul Pop.Up.
Pop.Up este un vehicul complet electric, modular, dotat cu inteligență artificială care reține și cunoaște preferințele fiecărui pasager, inclusiv informații despre rutele zilnice. Conceptul are la bază proiectul “Capsula” inițiat în anul 1982 de către Airbus. Concret, este vorba despre o “capsulă”, ce servește drept habitaclu pentru pasageri, ce se cuplează, în funcție de necesități, ori la trenul de rulare (care individual servește funcția de hoverboard), astfel devenind un autovehicul de șosea, fie la o dronă cu 4 motoare, devenind astfel mijloc de transport pe calea aerului.
Modul de funcționare este similar cu cel folosit de Ehang 184, destinația este introdusă de către pasager, apoi sistemul calculează și prezintă ruta optimă, iar alegerea de cuplare ori la trenul de rulare, ori la dronă se bazează pe selecția rutei făcută de către pasager.
În prezent, întregul proiect este la stadiul de concept, un prototip fiind prezentat la expoziția auto de la Geneva, de anul acesta. Conceptul poate fi vizualizat aici.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *