Daylight Saving Time și International Date Line

Daylight Saving Time

DST (daylight saving time) este fenomenul ce se petrece o dată pe an, respectiv în ultima săptămână din luna martie, când se marchează trecerea la ora de vară.
Conceptul aparține lui Benjamin Franklin, care, în 1784, într-un eseu intitulat “Un proiect economic”, propune ajustarea orei locale pe perioada lunilor de vară, astfel încât să se eficientizeze folosirea luminii zilei, însă ideea a rămas nepusă în aplicare până în perioada Primului Război Mondial, când s-a aplicat cu scopul de a reduce consumul de energie, iar Ministerul Transporturilor din SUA a concluzionat că se fac economii de circa 1%, lucru valabil până când tehnologia a evoluat și au apărut primele aparate de aer condiționat.
Datorită poziției geografice, nu toate țările au apelat la schimbarea orei, spre exemplu în apropiere de Ecuator unde zilele și nopțile sunt egale (12 ore), însă țările nordice, respectiv cele sudice beneficiaza de zile mai lungi pe timpul verii.
Some facts:
– Africa dispune de 6 zone orare, trecerea la ora de vară făcându-se doar în Egipt și Namibia
– Asia dispune de 8 zone orare
– Australia dispune de 3 zone orare
– Canada dispune de 6 zone orare
– America de Sud cuprinde 4 zone orare
– În Uniunea Europeană, țările membre au adoptat sistemul DST
International Date Line reprezintă linia imaginară din Oceanul Pacific, unde s-a stabilit prin acord internațional, începerea numărării zilelor. Prin urmare, atunci când la vestul liniei este duminică, la est este sâmbătă. IDL se află la 180 grade atât vest, cât și est de Greenwich, având o traiectorie în zig-zag pentru a nu afecta nicio suprafață de uscat, însă crează mari probleme celor care zboară sau navighează în zona respectivă. Traversarea acestei linii imaginare către est se traduce prin scăderea unei zi, în timp ce traversarea spre vest înseamnă adăugarea unei zi.

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *