Cum creezi conținut care atrage, pentru strategia ta de marketing

Într-o lume plină de informație este extrem de dificil să realizezi acel tip de conținut care să aibă capacitatea de a atrage utilizatori noi, posibili viitori clienți.

Același subiect sau tematică pe care tu o abordezi pentru a încerca să susciți interes este foarte posibil să fi fost deja discutată poate nu acum 1 an, poate, însă chiar ieri. De aceea este bine să te folosești de câteva trucuri sau informații legate de cum să creezi conținut care să poată atrage clienți cât mai mulți.

Fii creativ!

Foarte mulți oameni de afaceri consideră că este bine să abordeze un ton profesional, distant în postările lor pe blogurile companiei sau pe rețelele de socializare. Această problemă provine din ideea generală că oamenii de afaceri sunt niște persoane foarte serioase, în costume cenușii, iar dacă se îmbracă în roz și își spun „bună!” mai mult ca sigur nu trebuie să ai încredere în ei. Acest lucru era valabil acum 10-15 ani când concurența pe un anumit segment de piață nu era atât de acerbă ca azi. Atunci când afacerile erau în marea majoritate conduse offline și atunci când ajungeau la un mic segment de clienți locali sau care căutau în mod voit și clar produsul pe care compania respectivă îl vindea. Azi lucrurile nu mai stau la fel. Companiile se luptă mai mult în spațiul virtual, iar numărul mare de firme care vând aceleași produse este atât de mare încât tonul discuției s-a schimbat esențial. Relaxarea ce a cuprins întreg mediul de afaceri provine din dorința oamenilor de a rezona, de a comunica cu cel ce are afacerea respectivă, cu brandul său. Oamenii au înțeles că fac asta pentru bani, dar vor să vadă că există și altceva acolo, pasiune, umanitate, o oarecare dorință de bine, etc.

Aici intervine creativitatea ta: să găsești modalități noi, inedite de a te adresa publicului tău. Găsește acel balans între tonul formal și cel familiar, acel balans care să le arate oamenilor că deși ești un om de afaceri de încredere te asemeni totuși lor, audiența ta.

Publică doar informații verificate!

Dacă nu ești sigur că ceea ce spui este 100% adevărat, mai bine nu publica respectivul lucru. Rezumă-te la a adăuga doar conținut verificat sau cercetat și care provine dintr-o sursă sigură. Dacă cineva ți-a spus că un anumit lucru are 10% să reușească, dar nu este un expert în domeniul respectiv nu scrie asta! Verifică, cercetează, citește informațiile legate de acele domenii în care nu ai informații sau cunoștințe temeinice!

Există foarte multe site-uri prestigioase și de încredere care oferă informații statistice, dar și studii legate de anumite subiecte. Folosește-te de acestea, citează-le în propriile tale articole. Dacă susții un articol, infografic sau video cu date ce pot fi verificate dintr-o sursă citată și care este și una de încredere, oamenii vor avea tendința să acorde mai multă importanță postărilor tale.
Dacă publici date sau informații care nu au o bază solidă de informare sau fundamentare vei fi penalizat în consecință prin pierderea încrederii în compania și produsele tale.

Solicită un răspuns din partea utilizatorului (un „call to action”)

Scopul postării tale de orice fel ar fi ea, imagine, video sau articol și pe orice mediu s-ar afla ea, blog, site sau rețelele de socializare, este să vândă. Adică să îi incite pe cei ce o văd, ce sunt posibil interesați de ea să facă ceva anume. Aceasta trebuie să fie concluzia postării tale. Și concluzia aceasta este de fapt soluția pe care tu, companie, o propui pentru a rezolva problema lor. Să spunem că ai un magazin online care vinde pantofi de piele, iar tu decizi că un subiect bun de scris pe blogul companiei ar fi „Cum să îngrijești pantofii de piele pentru a rezista mai mult”. Ideea finală a acestui articol trebuie să demonstreze spre exemplu clientului că apa și săpunul nu le fac bine pantofilor de piele pe termen lung și că cel mai bine ar fi să cumpere produse specializate, iar acestea se găsesc în magazinul tău. Nu uita însă că scopul articolului tău este unul informativ, deci nu trebuie să vorbești non-stop despre produsele tale de îngrijire a pielii și cât de bune sunt…

Lansează o provocare

Atunci când lansezi o provocare de orice fel ar fi ea și indiferent cât de mici ar fi implicațiile sale, majoritatea oamenilor sunt dispuși să intre într-un concurs pentru a demonstra cât de buni sau capabili sunt să facă un anumit lucru. De aceea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în materie de conținut este să creezi un concurs. Poate că te gândești că nu îți permiți să sponsorizezi un premiu… iar aici greșești foarte mult. Pentru că în funcție de cum pui problema și tipul de concurs pe care îl generezi, s-ar putea să nici nu fie nevoie să pui la dispoziție un premiu foarte costisitor. Poți crea un concurs care să includă ca recompensă unul dintre produsele vândute sau promovate de tine. Dar poate cea mai bună variantă este atunci când premiul este o formă de promovare a celui ce a creat respectivul conținut. Spre exemplu, să spunem că vinzi cafea de specialitate. Poți lansa un concurs de fotografie cu cea mai interesantă portretizare a unei cești de cafea. Este ceva provocator, interesant și care cu siguranță va suscita interesul pasionaților de fotografie, dar și a celor care lucrează în domeniul altor arte. Aici posibilitățile sunt nelimitate, iar premiul poate fi spre exemplu chiar cafeaua pe care tu o comercializezi.

Fii relevant!

Ce înseamnă să fii relevant? Spre exemplu, ești o companie care creează haine pentru femei. Dacă te apuci azi să vorbești despre haine sau culori care se purtau în 2017, atunci cu siguranță nu vei fi relevant. Trebuie să fii conectat cu piața din care faci parte și tendințele ei. Totul „se poartă” în funcție de tendințele de azi, pornind de la ce telefon ai, la tehnologie, la pantofi, pulover, rochie și chiar program de contabilitate spre exemplu.

De aici trebuie să extragem faptul că trebuie să fim în continuu conectați la știrile și noutățile ce apar în domeniul în care activăm și să ne referim la ele.

Crearea unui conținut care să rămână sau să fie atractiv în mod constant este unul dintre cele mai dificile lucruri legate de content marketing. Probabil că 60% din postările tale nu vor fi 100% atractive sau interesante. Dar va trebuie să te asiguri că măcar 40% dintre ceea ce publici este important pentru publicul tău țintă.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *